Palle Nielsen: Iltsvindet er ikke forsvundet endnu
Udgivet 18. oktober 2011Den 6. oktober 1986 hev Palle Nielsen et net fyldt med døde bunddyr op fra havbunden nord for Sjælland. Det blev startskuddet til Vandmiljøplanerne.
Seks døde jomfruhummere, som skipper Palle Nielsen fra Gilleleje fangede i det sydlige Kattegat i oktober 1986, blev et særdeles dyrt bekendtskab for dansk landbrug. Utallige stramninger på miljøområdet har indtil videre kostet landbruget og resten af fødevareindustrien et trecifret milliardbeløb.
Til gengæld fik de grønne organisationer med Danmarks Naturfredningsforening i spidsen vind i sejlene. Det lykkedes nemlig for DN`s daværende direktør, David Rehling i den bedste sendetid den 19. okt. 1986 på DR1, at overbevise familien Danmark og politikerne om, at det var landbrugets udvaskning af kvælstof, som havde slået jomfruhummerne ihjel.
Fæl stank fra bunden
Palle Nielsen siger til www.detstorebedrag.dk, at da trawlet kom ind på dækket, var det fyldt med døde jomfruhummere, fisk og bunddyr, som stank meget fælt. Den fæle stank kom fra slam på bunden, og havde derfor intet som helst med kvælstof at gøre, siger Palle Nielsen.
"Vi kan ikke komme uden om, at der var store områder i det sydlige Kattegat, som var ramt af iltsvind, og der gik også hele 10 år inden, vi igen kunne begynde at fange jomfruhummere i de hårdt ramte områder. Men iltsvindet er ikke helt forsvundet endnu til trods for de mange vandmiljøplaner, siger Palle Nielsen.
Alligevel er det lykkedes de grønne organisationer med en intens kampagne, at overbevise politikerne og forskerne om, at det var kvælstof fra landbruget, som slog hummerne, fiskene og alle de andre bunddyr ihjel.
Her 25 år efter at de døde jomfruhummer ryddede alle forsider og landbruget forgæves har kæmpet med at overbevise politikerne om, at miljødebatten i en lang årrække har kørt i det forkerte spor, er DN og de grønne organisationer vokset med flere hundrede tusind medlemmer. Samtidig er deres synspunkter og holdninger i miljødebatten blevet mere og mere hadske mod landbruget og fødevareindustrien.
Af Justinus Johannesen, journalist, Bæredygtigt Landbrug
jujo@baeredygtigtlandbrug.dk